Het boek 'Niemandsland' van Guurtje Leguij heb ik al minimaal 30 x uitgedeeld. Echt een topboek! Wil je weten waarom? 👇



Niemandsland is een zeer goed boek, en dat is uit mijn mond zeer zeldzaam bij een roman. Sterker nog: dit is de enige roman in mijn top 10...



'Niemandsland' is gebaseerd op het levensverhaal van een kind dat zich jarenlang bevindt in het 'niemandsland' van allerlei jeugdzorginstanties. 'Niemandsland' is meeslepend en indringend geschreven. Er is geen boek wat mij zo vaak wist te raken. Wat ik heel knap aan dit boek vind is dat het de problematiek van jeugdzorg perfect beschrijft. Waarbij je door de manier van schrijven voelt dat iedereen vanuit de beste intenties handelt, maar het totaal resultaat behoorlijk tegenvalt...



Het boek gaat over Justus. Een jongetje wiens moeder overlijdt, waardoor hij bij zijn oma gaat wonen. Als zijn oma te oud wordt komt Justus in het jeugdzorgcircuit terecht. Omdat het op een waargebeurd verhaal is gebaseerd is het boek erg geloofwaardig. En voor mij ook erg herkenbaar.



Door mijn christelijke achtergrond en door het principe dat je hoort bij te dragen hebben we ooit (naar voorbeeld van Moniek haar ouders) ons aangemeld voor pleegzorg. Ons eerste pleegkind heeft 3 jaar bij ons gewoond. En ons huidige pleegkind woont sinds begin 2015 bij ons. Ik vind dit een mooie manier om bij te dragen en doe mijn best om anderen hier ook enthousiast voor te maken of te laten zien wat pleegzorg voor ons betekent.



In de media gaat het de laatste jaren vaak over wat allemaal mis gaat bij jeugdzorg. Ik herken veel van dit boek in de praktijk: iedereen werkt met de beste intenties, maar dat komt op een betrokkene niet altijd over. In de media verschijnt veel anekdotisch bewijs, wat voor jeugdzorg of pleegzorgorganisaties onmogelijk is om te weerspreken, omdat je vanwege privacy NOOIT een uitspraak over een specifieke zaak kan doen. Daarnaast ben je als jeugdzorg ook eigenlijk altijd de gebeten hond:



😡 Als een kind te vroeg uit huis wordt geplaatst, dan zijn biologische ouders / omgeving boos. Terecht boos. En dat wil je ten alle tijde voorkomen
😡 Als een kind te laat uit huis wordt geplaatst, dan is het kind onherstelbare schade toegedaan. En dan is de media en het hele land ook boos. Terecht boos.
Over dit probleem gaat het boek niet per se, maar hier moet ik wel vaak aan denken als er weer een anekdote in de krant staat. 2 gedachten hierover:



1️⃣ Het zou goed zijn om met wat meer voorzichtigheid verhalen in de media te zetten
2️⃣ Het zou goed zijn om 'Niemandsland' van Guurtje Leguijt eens te lezen.